De rat van Amsterdam
Pieter Waterdrinker
Vanuit een Nederlandse cel vertelt een 41-jarige Joodse Rus zijn levensverhaal.
De 41-jarige Ruben Katz vertelt vanuit een Nederlandse gevangeniscel over zijn leven. Met vervalste Joodse identiteitspapieren wil het gezin Katz in 1990 de hoofdstad Riga van de Sovjetrepubliek Letland verruilen voor Tel Aviv, maar blijft hangen in Amsterdam. Terwijl moeder het verdriet om hun in Riga begraven dochter nauwelijks te boven komt en steeds verder wegkwijnt, proberen vader en zoon Katz ieder op hun eigen manier zo snel mogelijk te integreren.
Vader Katz begint een instituut voor Duitse taal- en letterkunde, terwijl Ruben Katz na zijn rechtenstudie begint te werken voor de Nationale Armenloterij, een filantropisch rattenbolwerk. Zijn obsessie voor Phaedra, de dochter van de puissant rijke loterijbaas, voert Ruben Katz uiteindelijk naar het moderne Rusland, waar hij lid wordt van het Siberisch Front, een schimmige organisatie van Europeanen die Moskou verkiezen boven Brussel.
In de van hem bekende energieke en beeldende stijl schetst Waterdrinker een portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift. Maar bovenal is 'De rat van Amsterdam' een verhaal over liefde, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen.
Pieter Waterdrinker behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur.' De rat van Amsterdam' is zijn omvangrijkste, meest ambitieuze roman tot nu toe.